maanantai 20. toukokuuta 2013

Adjö Google Reader – Hejsan Bloglovin´

Suosittu Niputa-Ne-Itse blogikirjasto Google Reader sulkeutuu ensimmäinen heinäkuuta. Elleivät sadat tuhannet vetoomuksen kirjoittaneet käyttäjät saa tahtoaan läpi ja Googlea perumaan päätöstään / venyttämään palvelun aukioloaikaa hamaan tulevaisuuteen.  Joka tapauksessa, kisa kruununperijästä on kovaa.

Selailin suositteluja ja vertailuja mihin palveluun syötekimppunsa kanssa olisi kätevintä kävellä + mikä palveluista täyttäisi itselle tärkeät some-palvelun ominaisuudet: selkeys, mobiilisovellus + tietojen helppo siirto.

Finaalipaikoille pääsivät ulkoasultaan selkokieliset ja tyylikkäät Bloglovin´ja Feedly, joita päätin molempia testata. Readerin syötekimpun siirto Bloglovin´iin oli helppoa kuin heinänteko – kahden klikkauksen periaatteella.

Ensisilmäys ratkaisee eli turha lähteä merta edemmäs kalaan. Tukholmalais-firman luoma palvelu miellyttää ruoka- ja muotiblogeista(kin) kiinnostunutta ugrinaista (palvelun käyttäjistä yli 70% tällä hetkellä naisia…), joten Heja Sverige (igen!) ja tällä mennään. 


tiistai 14. toukokuuta 2013

Visio, Missio & E-strategia

Kilpailukykyinen ja kasvuhaluinen yritys pohtii aktiivisesti toimintansa tuottavuutta, kannattavuutta ja kehittymismahdollisuuksia. Liiketoiminnan pitkäjänteinen strateginen suunnittelu käynnistyy sisäisen ja ulkoisen liiketoimintaympäristön analysoinnilla, jolloin joko itse tai ulkopuolisia asiantuntijoita hyödyntäen luodaan realistinen kokonaiskuva yrityksen vahvuuksista, heikkouksista, mahdollisuuksista ja uhista suhteessa nykyiseen ja ennakoitavaan kilpailutilanteeseen. (SWOT).
Toimintaympäristöanalyysin tulokset jalostetaan liiketoimintasuunnitelmaksi, jota suuntaa yrityksen tai toiminnan visio. Toimintaa ohjaa ns. toiminnanohjenuora eli missio ja sekä yrityskulttuurin kivijalka eli toiminnan arvot (normit, periaatteet, vastuullisuus, jne.)
Visio ja missio ovat toiminnan suunnittelun työkaluja, jotka auttavat yrityksen toimintaperiaatteiden määrittelyssä ja viestinnässä.  Toimiva visio kiteyttää toiminnan johtoajatuksen, on parhaimmillaan yksiselitteinen ja kristallinkirkas. Inspiroiva visio ohjaa ja suuntaa kaikkea yrityksen toimintaa, strategisesta suunnittelusta operatiiviseen viestintään.  
Sähköinen liiketoiminta keskittyy yrityksen ns. konehuoneeseen eli järjestelmäkokonaisuuteen, joka kattaa yrityksen erilaiset tietoteknisin ratkaisuin automatisoidut toimintaprosessit ja niiden joustavan kulun. E-strategian tavoitteena on luoda yrityksen yleistä liiketoimintastrategiaa tukeva tiekartta tietotekniikan ja viestintätekniikan hyödyntämisestä yrityksen liiketoiminnassa ja keskeisissä liiketoimintaprosesseissa.
E-strategiaa tarvitaan yrityksen oman ydinosaamisen määrittämiseen, kilpailukyvyn varmistamiseen, sisäisen ja ulkoisen joustavan kommunikoinnin ja asioinnin edesauttamiseen, myynnin ja markkinoinnin tehostamiseen sekä edelläkävijyyteen oman toimintaympäristön arvoketjussa ja kilpailukentällä. Kirkas visio toimii peräsimenä myös yrityksen sähköisen liiketoiminnan strategisessa suunnittelussa ja toteutuksessa.
Yrityksen visiota tukeva e-strategia tuottaa yritykselle monipuolisia välittömiä hyötyjä. Kustannussäästöjen ja toiminnan tehostumisen lisäksi dynaaminen e-strategia takaa yritykselle edelläkävijäaseman nopeiden markkinatilanteiden muutoksissa sekä kiinteän ja fyysisestä sijainnista riippumattoman dialogin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden ja arvoketjun muiden toimijoiden kesken.
E-strategian luonnostelussa kannattaa tukeutua vanhaan tuttuun SOSTAC-malliin (ks. aiempi postaus), jonka avulla on helppo hahmottaa strategiatyön eri vaiheet: missä olemme nyt, mitä tavoittelemme, mikä on tiekartta perille, miten toimimme käytännössä, kuka tekee ja mitä sekä miten mittaamme tulokset ja strategian onnistumisen.

Kuluttaja on kuningas

Valmismatkalain mukaan valmismatka on etukäteen järjestetty matkailupalveluiden (kotimaassa tai ulkomailla) yhdistelmä, joka sisältää vähintään yhden kuljetuksen ja/tai majoituksen ja muun matkailupalvelun (muu kuin majoitukseen tai kuljetukseen liittyvä oheispalvelu).Kuluttajavirasto ylläpitää rekisteriä Suomessa toimivista valmismatkaliikkeen harjoittajista. Lain noudattamista valvoo Kuluttajavirasto yhdessä aluehallintovirastojen ja poliisiviranomaisten kanssa.

Kuluttajansuojalakia sovelletaan kulutushyödykkeiden tarjontaan, myyntiin ja muuhun markkinointiin, joka tapahtuu elinkeinonharjoittajilta kuluttajille. Kuluttajansuojalaki on valtaosaltaan pakottavaa lainsäädäntöä. Kuluttajansuoja- tai muun pakottavan lain vastainen ehto on näin ollen mitätön. Kuluttajansuojalain mukaan elinkeinonharjoittaja ei saa käyttää sopimusehtoa, jota hyödykkeen hinta ja muut seikat huomioon ottaen on pidettävä kuluttajien kannalta kohtuuttomana.

"Etämyynnissä myyjä eivätkä ostaja ole yhtä aikaa paikalla tehtäessä sopimusta. Ostajalla ei ole tilaisuutta tutustua tuotteeseen ennen kaupan tekemistä. Etämyyntiä ovat esimerkiksi postimyynti, puhelinmyynti ja nettikauppa. Etämyyntiä koskevia säädöksiä ei sovelleta esimerkiksi kiinteistöjen, lomaosakkeiden tai arvopapereiden kauppaan. Huutokauppaan etämyyntisäännöksiä sovelletaan vain, jos huutokauppaan voidaan osallistua pelkästään puhelimen tai internetin välityksellä." http://www.kuluttajaliitto.fi/teemat/kuluttajan_oikeudet/kotimyynti_ja_etamyynti

Suomessa verkkokaupan tietosuojausta säädetään tietosuojalainsäädännössä, kuten henkilötiedoissa sekä sähköisen viestinnän tietosuojalaissa.Tietosuojalla tarkoitetaan henkilötietojen käsittelyä verkkokauppa-asioinnin ja prosessin yhteydessä tavalla, joka suojaa henkilön yksityiselämää ja yksityisiksi määriteltyjä tietoja (privacy).

Yritysten välisessä kaupassa sopimusvapaus tarkoittaa sitä, että osapuolet voivat vapaasti päättää sopimuksiensa oikeuksista ja velvollisuuksista. Muotovapaus tarkoittaa sitä, että laki ei määrää sopimuksen muotoa vaan yritykset voivat tehdä sopimuksensa parhaimmaksi katsomallaan tavalla – sähköisesti, kirjallisesti tai suullisesti. 

Matkailuliiketoiminnan arvoketjusta arvoverkkoon

World wide wed on mullistanut kaiken yritysten ja yksityisten henkilöiden keskinäisessä ja välisessä kanssakäymisessä, oli sitten kyse sosiaalisesta kanssakäymisestä, työnteosta, paikallisesta tai globaalista kaupasta. Sodankäynnistä puhumattakaan. Räjähdysmäisesti laajeneva ja harppauksin kehittyvä virtuaalinen verkkotodellisuus suoltaa jatkuvasti uusia ilmiöitä, trendejä, poliittisia ja taloudellisia muutoksia, liiketoiminta- ja ansaintamalleja.
Matkailutoimiala on hyvä esimerkki verkon vallasta ja voimasta muokata liiketoimintaa ja alan ansaintalogiikkaa nopeammin kuin alan rakenne ehtii muutokseen reagoida. Musiikki-, mainos- ja TV-bisnes elävät vastaavan teknologiavallankumouksen myrskynsilmässä, eloonjäämistaistelu on kaikilla ko. aloilla armotonta ja luonnonvalinta nopeatempoista.  
Muutamassa vuodessa matkailualan toimintaympäristö on avartunut paikallisesta myynti- ja markkinointioperaatiosta globaalien jakelu- ja näkyvyyskanavien labyrintiksi, jossa välittäjien, palveluntarjoajien ja mitä moninaisimpien jakelukanavien kirjo, mahdollisuudet ja sudenkuopat tainnuttavat nopeasti kokeneenkin verkkovelhon.
Globaalit jakelu- ja näkyvyyskanavat (FB, VKontakte, TripAdvisor, Hotels.com, yms.) ovat vallanneet markkinat aggressiivisilla markkinoidenvalloitusstrategioilla ja erinomaisilla kuluttajien tarpeisiin räätälöidyillä palvelukonsepteilla. Asiakas ostaa sieltä mistä saa nopeimmin, halvimmin ja/tai parasta laatua. Kuluttajan verkkokäyttäytyminen ja jalanjälkien seuraaminen on nykyteknologioita hyödyntäen helpompaa kuin koskaan, joten uusien palvelukonseptien ja kanavien kehittämistahti vain kiihtyy. Kilpailu kuluttajien euroista ja ajasta samaten.
Netti on mahdollistanut suoran dialogin ja kaupankäynnin kaikkialle ja esteettä. 24/7. Mahdollisuudet ovat rajattomat, niin ovat myöskin uhkat, mikäli verkkokauppa ja –viestintä ei ole suunnitelmallista, lainmukaista ja lupaustenmukaista. Liiketoiminnan arvoketjusta on laajentunut monikerroksinen arvoverkko, jonka hallinta vaatii yritykseltä uuden ympäristön ymmärtämisen lisäksi uudenlaisia ennakointi-, riskienhallinta- ja tiedonvälitysvalmiuksia.
Kuluttajille suunnatun bisneksen sähköistämisen polulla konkreettisia rajapyykkejä ovat sähköisten perustyökalujen hyödyntäminen (mm. kotisivut, sähköposti, perusmobiilipalvelut), sisällöntuotanto nettiin (mm. CMS (content management system), some, suoramarkkinointi, webanalytiikka, taloushallinto, myyntijärjestelmä) sekä sähköinen kaupankäynti (varausjärjestelmät, CRM,  jakelukanavat)
Yrityksiltä yrityksille suunnatussa bisneksessä kilpailuetua saavutetaan kehittämällä edellä mainittujen e-askelmien lisäksi yritysverkoston älykästä liiketoimintaa (esim. kehittynyt webanalytiikka ja ERP-toiminnanohjausjärjestelmät)